Тибетски тайни за женската красота

krasota

„Бъдете умни, ако можете, бъдете добри – ако искате, но винаги бъдете красиви!”

Това завещание, според древна легенда, оставил на дъщерите си един мъдрец. Ако следваме съветите им, тибетците ни обещават вечна красота. Е, ние ще се задоволим и с дълготрайна…

 1. Най-простият начин за грижа за лицето: вземете кубче лед и докосвайте леко с него различни участъци от лицето си, като масажирате кожата с кръгови движения (процедурата се провежда 2 пъти дневно – сутрин и вечер). Ледената вода премахва умората и чудесно освежава кожата.
 2. Никога не изтривайте лицето си с кърпа, то ще изсъхне само. Пазете епидермиса! По-често го плакнете със студена вода, а още по-добре с прясно или кисело мляко.
 3. След 30-годишна възраст кожата губи еластичността и блясъка си. Затова плакнете лицето си няколко пъти седмично с вода, съдържаща биологично активни вещества. Например със смес от лайка, мащерка, риган и невен.
 4. Добре освежава кожата „розовата вана” – парна вана с листчета от розов цвят. Върху сито, поставено в съд с кипяща вода, се насипва слой от розови листчета. Лицето се държи над парата 15 минути.
 5. Повече се разхождайте в дъждовно време и във виелици. Все пак внимавайте да не се загубите! Водните и снежните аерозоли масажират лицето.
 6. Спете на твърда повърхност, без възглавница (от нея на шията се появяват бръчки) и на отворен прозорец. Свежият въздух придава младежки вид на лицето ви.
 7. Умората и възпалението на очите се премахват с очни ванички. В малка чашка се налива отвара или настойка от лайка (1 чаена лъжичка на 1 чаша вода) и плътно се притиска към окото. Главата се отмята назад и в това положение окото се отваря и затваря 8-10 пъти. Същото се повтаря и с другото. Кожата около очите леко се подсушава и върху нея се нанася мазен крем с леки потупващи движения.
 8. За укрепване на веждите ежедневно трябва да бъдат масажирани с четчица, потопена в рициново масло, на 1 чаена лъжичка, от което се прибавят 10 капки витамин А и по 5 капки витамини D и E. Веждите се масажират от междувеждието към слепоочията, отначало с четчицата, а после с показалците, средните и безименните пръсти на двете ръце.
 9. Маска от извара с добавка на каймак много добре изглажда устните и им придава свежест. Бледите устни се масажират с мека зъбна четка, намокрена със студена вода.
 10. Кожата встрани и отпред на шията обикновено е суха, затова и грижата за нея е както за сухата кожа на лицето. След сутрешното миене подсушете шията с мека кърпа. С върховете на пръстите нанесете крем за суха кожа. След 1 час почистете остатъците от крема с хартиена салфетка. При грижите за шията не забравяйте кожата на гърдите и раменете.
 11. Ако кожата на ръцете ви е суха и напукана – ще помогнат маслените обвивки. Ръцете се измиват с топла вода и се обвиват в салфетки, напоени с топло растително масло, а отгоре се надяват ръкавици и салфетките се снемат, остатъците от маслото се втриват в кожата, а ръцете се изтриват с хартия или бархетна салфетка. След тази процедура не е нужно да се мият с вода.
 12. За да блестят ноктите на ръцете ви, използвайте лимонов сок или винен оцет, с които се напоява памуче и ноктите се натъркват. После се полират до блясък с парченце велур.
 13. Напуканата кожа на петите се дезинфекцира чрез вана с настойка от невен (1 супена лъжица невенов цвят на 1 л. вода).

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...