Копи Лувак: Най-скъпото кафе в света

Копи Лувак: Най-скъпото кафе в света

Копи Лувак, известно още като “кафе от цибетка”, е кафе, произвеждано от частично смлени кафени зърна, които са били изядени и екскретирани от азиатската палмова цибетка (Paradoxurus hermaphroditus). С висока цена, достигаща до 1000 долара за килограм, Kopi Luwak е известно като най-скъпото кафе в света.

История и произход

Произходът на Kopi Luwak може да се проследи до Индонезия, където кафето се отглежда от векове. Местните фермери забелязали, че цибетките се хранят с кафени зърна, а по-късно отделят частично смлени зърна в изпражненията си. Тези зърна били събрани, измити и изсушени, за да се получи кафе с уникален вкус и аромат.

Процес на производство

Процесът на производство на Kopi Luwak е необичаен и спорен. Цибетките са всеядни животни, които се хранят с различни плодове, насекоми и кафени зърна. Ензимите в стомаха им частично разграждат зърната, премахвайки горчивината им. След това зърната се отделят в изпражненията, където се събират от фермерите.

Kopi Luwak

Вкус и аромат

Kopi Luwak е известно със своя гладък, мек вкус и липса на горчивина. Описват го като имащо землисти, шоколадови и карамелени нотки. Някои ценители го хвалят за сложния му вкус и аромат, докато други го намират за прекалено скъпо и с преувеличени качества.

Спорове

Производството на Kopi Luwak е обект на критики поради етични съображения. Някои организации за защита на животните твърдят, че цибетките в кафеените ферми се отглеждат в тесни условия и се принуждават да се хранят предимно с кафени зърна, което може да им навреди.

Цени и наличност

Цената на Kopi Luwak варира в зависимост от качеството и произхода. Може да се намери за около 50 долара за чаша в някои кафенета, докато цените на зърната могат да надхвърлят 1000 долара за килограм.

Заключение

Kopi Luwak е кафе с уникален вкус и история, но е важно да се вземат предвид етичните съображения, свързани с производството му.

Допълнителна информация:

  • Алтернативи на Kopi Luwak: Съществуват етично произведени кафета, които се обработват по начин, подобен на Kopi Luwak, без да се експлоатират животни.
  • Влияние върху околната среда: Производството на Kopi Luwak може да има отрицателно въздействие върху околната среда, поради обезлесяването и използването на пестициди.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...