Червен ориз

Червеният ориз е вид неполиран ориз . Вместо полиране тя се подлага на пилинг, което ви позволява да запазите по-голям брой полезни вещества. Повърхностният слой е мек, а самият ориз има по-висока хранителна стойност от неговите колеги. Това подобрява процеса на храносмилане и усвояване на този продукт от организма, а също така става причина за популярността на червения ориз сред спортистите и последователите на здравословния начин на живот.

Червеният ориз е сорт, известен със своите здравословни, вкусови качества и ползи. Той е познат от времената на Древен Китай, а с годините разпространен и в Запада. Азиатските народи използвали растението като оцветител за храна, консервант, хранителна добавка и го прибавяли дори във виното в продължение на векове.

Ползите от червения ориз

Поради изобилното количество желязо, червеният ориз е полезен за хора с анемия. Продуктът насърчава производството на организма на собствен инсулин, което влияе благоприятно на здравето на диабетиците.

Оризните зърна почистват организма от радионуклиди, а също така предотвратяват появата на ракови клетки. Антиоксидантите почистват дванадесетопръстника от отпадъците, отстраняват отровите от стените на стомаха.

Диетичните фибри са отговорни за функционирането на чревния тракт, нормализират храносмилането и убиват вредните бактерии. Компонентите са отговорни за образуването на микрофлора, спасявайки човек от дисбиоза.

Редовната употреба на варен ориз почиства съдовете и стяга стените им. Рискът от образуване на кръвни съсиреци намалява, кръвното налягане се връща към нормалното.

Съдържащите соли почистват бъбреците и черния дроб, допринасят за пълноценното функциониране на сърдечния мускул. Червеният ориз намалява до нула шанса за развитие на рак на гърдата или червата.

Червеният ориз е полезен за мъжката половина на човечеството за повишаване на потентността и подобряване на репродуктивната функция. Зърната помагат на жените да облекчат болката по време на менструация.

Натрупването на глутен прави червения ориз почти хипоалергенен, с изключение на индивидуалната непоносимост към постъпващото вещество. Можете да давате зърнени култури на деца, без да се страхувате от странични ефекти.

Червеният ориз ускорява производството на серотонин – хормонът на щастието. Благодарение на това бременните момичета ще се справят с промените в настроението, а кърмещите майки ще подобрят качеството и вкуса на млякото.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...