Кафе – ползи за здравето

kafeto_lekuva
Kafe

Кафето е една от най-популярните напитки в света.

Доказано е, че кафето намалява риска от смъртност от множество причини.

Кафето не само намалява риска от смъртност, но е конкретно свързано с намаляване на риска от смърт, свързана със сърдечно-съдови заболявания, смърт, свързана с диабет , и дори понижаване на риска от болест на Паркинсон.

Това, което е наистина интересно, е, че изглежда, че кафето и чаят имат положителен ефект върху здравето на мозъка ви.
Консумацията на кафе всъщност е свързана с намален риск от развитие на болестта на Алцхаймер.

Кафето повишава физическата ви работоспособност.
Изпийте чаша черно кафе около час преди тренировка и представянето ви може да се подобри с 14-15%. Кофеинът повишава нивата на адреналин в кръвта ви. Адреналинът е хормонът “борба или бягство” на тялото ви, който ви помага да се подготвите за физическо натоварване.

Кафето може да намали риска от диабет тип II.
Кофеинът намалява инсулиновата ви чувствителност и влошава глюкозния толеранс, следователно намалява риска от диабет тип 2.

Кафето подобрява настроението ви, помага в борбата с депресията и намалява риска от самоубийство.
Кофеинът стимулира централната нервна система и засилва производството на невротрансмитери като серотонин, допамин и норадреналин, които повишават настроението ви. Две чаши кафе на ден предотвратяват риска от самоубийство с 50%.

Кафето ви помага да се съсредоточите.
Умереният прием на кофеин, 1-6 чаши на ден, ви помага да се съсредоточите и подобрява умствената ви бдителност.

Кафето намалява риска от рак.
Едно проучване показва, че кафето може да намали риска от развитие на рак на простатата при мъжете с 25%, а рак на ендометриума при жените с 25%. Хората от тестовата група пият четири чаши кафе на ден. Кофеинът може също да предотврати развитието на базалноклетъчен карцином , най-честият вид рак на кожата.

Кафето намалява риска от инсулт.
Разумната консумация на кафе (2-4 чаши на ден) е свързана с по-нисък риск от инсулт.

Кафето защитава тялото ви.
Кафето съдържа много антиоксиданти, които действат като малки воини, борещи се и предпазващи от свободните радикали в тялото ви.

Кафето защитава вашият черен дроб
Както обикновеното, така и кафето без кофеин изглежда имат защитен ефект върху черния ви дроб. Изследванията показват, че хората, които пият кафе, са по-склонни да имат нива на чернодробните ензими в рамките на здравословни граници, отколкото хората, които не пият кафе.

Кафето намалява риска от рак на дебелото черво.
Една на всеки 23 жени развива рак на дебелото черво. Но изследователите установиха, че пиещите кафе – безкофеинови или обикновени – са с 26% по-малко вероятно да развият колоректален рак

Докато кафето е приятна част от начина ви на живот, има и други фактори, които оказват голямо влияние върху вашето здраве, като балансирана диета, упражнения и поддържане на здравословно тегло. Но пиенето на кафе е приятно допълнение към тези ключови здравословни фактори.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...