Кафето лекува?

Почти всеки човек започва деня си с черна, топла, ароматна и невероятно ободряваща напитка – кафе, разбира се. Някои маниаци гълтат по 6 – 7 на ден дори.

Вреди ли ни кафето и порок ли е любовта ни към него?


Напоследък учените са категорични – точно обратното. Кафето удължава живота, гони болестите, вдига либидото и подобрява настроението. Стига да е качествено и в точната доза.

Доскоро учените твърдяха, че кафето е вредно и е причина за заболявания като инфаркт, инсулт и дори рак. В последно време обаче те сами обориха твърденията си. Дори стигат до друга крайност – кафето удължава живота. Това е установено след 18-годишни изследвания на Харвардския и Мадридския университет.

Ако се пият по 3 чаши кафе на ден, рискът от инфаркт, инсулт и рак намалява с 18 процента. Това се дължи на антиоксидантите, които се намират в ароматната напитка – тя е пълна с витамин Е, който е безпощаден към свободните радикали.

Учените са установили, че кафето е оръжие и против болестта Алцхаймер, защото стопира протеина бета-амилоид, който убива мозъка. Кафетао повишава и IQ-то, стимулира паметта и развива въображението. Учените са категорични, че любителите на черната напитка се концентрират по-лесно, имат по-бързи реакции и разсъждват по-задълбочено.

Кафето е оръжие срещу мигрената и хората, които страдат от това изключително неприятно заболяване знаят тази тайна. Кофеинът засилва действието на всички аналгетици. Ободряващата напитка пази черния дроб, жлъчката и панкреаса, дори помага при цироза и диабет от втори тип.

Кафето е един от най-големите неприятели на бялата усмивка – това е факт. Но всъщност е много полезно за зъбите. Италиански микробиолози установили, че то убива стрептококовите бактерии, които са основна причина са появяване на кариеси. Испански и британски биолози пък установили, че кафето предпазва от пародонтоза и от натрупване на зъбна плака, а също така освежава и дъха.

Нещо много важно обаче – всички чудодейни качества на напитката изчезват, ако пиете некачествено кафе. Учените смятат, че враг номер 1 на кафеените зърна е кислородът, а след него са влагата и светлината. Експертите са категорични – пийте пакетирано кафе. Другото не само е изветряло, но може да бъде и вредно дори. Насипното кафе се съхранява в нехигиенични зеблени чували, които пропускат въздух, събират прах и пускат власинки, а в магазините са изложени на пряка слънчева светлина, влага и кислород.

Така че пийте кафе и всяка сутрин ще се наслаждавате на доза здраве и настроение.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...