Диета при камъни в бъбреците

Болката от камъни в бъбреците може да бъде непоносима, но вашата диета може да окаже голямо влияние върху образуването на камъни. Ако искате да избегнете образуването на камъни, ето няколко съвета при камъни в бъбреците.

Какво е камък в бъбреците?

Бъбречният камък е твърда маса, която се образува от кристали в урината. За повечето хора естествените химикали в урината предпазват камъните от образуване и причиняване на проблеми.

Кой е най-важният фактор за предотвратяване образуването на камъни в бъбреците?

Едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да избегнете камъни в бъбреците, е да пиете много вода всеки ден. Това ще ви помогне да сте сигурни, че уринирате често, за да избегнете натрупване на калций или пикочна киселина.

Трябва да пиете 2-3 литра течност или 8-12 чаши на ден, за да отделите добро количество урина. Говорете със здравен специалист за точното количество вода, което е най-добро за вас. Опитайте се да избягвате газирани напитки (особено тези с високи количества фруктоза), подсладен студен чай и сок от грейпфрут.

Какъв вид диета се препоръчва за предотвратяване на камъни?

Няма единен диетичен план за предотвратяване на камъни. Повечето препоръки за диета се основават на видове камъни и са индивидуализирани за всеки човек.

  1. Калциеви оксалатни камъни: най-често срещаните камъни

Оксалатът се намира естествено в много храни, включително плодове и зеленчуци, ядки и семена, зърнени храни, бобови растения и дори шоколад и чай. Някои примери за храни с високи нива на оксалат включват фъстъци, ревен, спанак, цвекло, манголд, шоколад и сладки картофи. Ограничаването на приема на тези храни може да бъде от полза за хора, които образуват калциеви оксалатни камъни, които са водещият тип камъни в бъбреците.

Яжте и пийте храни с калций, като мляко, кисело мляко и някои храни, богати на сирене и оксалат, заедно по време на хранене. Оксалатът и калцият от храните са по-склонни да се свързват един с друг в стомаха и червата, преди да влязат в бъбреците. Това ще намали вероятността от образуване на камъни в бъбреците.

Калцият не е враг, но има тенденция да получава лоши оценки! Това най-вероятно се дължи на името му и погрешното разбиране, че калцият е основната причина за калциево-оксалатните камъни. Диета с ниско съдържание на калций всъщност увеличава шансовете ви за развитие на камъни в бъбреците.

Не намалявайте калция в диетата си. Работете, за да намалите натрия в диетата си и да комбинирате богати на калций храни с храни, богати на оксалат. Препоръчителният прием на калций за предотвратяване на калциеви камъни е 1000-1200 mg на ден (можете да ядете 3 порции млечни продукти по време на хранене, за да изпълните препоръката).

Допълнителният натрий ви кара да губите повече калций в урината. Натрият и калцият споделят един и същ транспорт в бъбреците, така че ако ядете храни с високо съдържание на натрий, това ще увеличи изтичането на калций в урината. Следователно диетата с високо съдържание на натрий може да увеличи шансовете ви за развитие на друг камък. Има много източници на “скрит” натрий, като консервирани или търговски преработени храни, както и приготвени в ресторант и бързи храни.

Можете да намалите приема на натрий, като изберете пресни храни с ниско съдържание на натрий, които могат да помогнат за намаляване на изтичането на калций в урината и също така ще помогнат за контрол на кръвното налягане, ако имате високо кръвно налягане.

  1. Камъни на пикочната киселина: друг често срещан камък

Червеното месо, месата от органи и мидите имат големи количества естествено химично съединение, известно като пурини. Високият прием на пурини води до по-високо производство на пикочна киселина и по-голямо киселинно натоварване от бъбреците. По-високото отделяне на пикочна киселина води до по-кисела урина. Високата концентрация на киселина в урината улеснява образуването на камъни от пикочна киселина.

За да предотвратите образуването на камъни от пикочна киселина, намалете консумацията на храни с високо съдържание на пурини, като червено месо, месо от органи, бира/алкохолни напитки, сосове на базата на месо, сардини, аншоа и миди. Следвайте здравословен хранителен план, който включва предимно зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти. Ограничете подсладените със захар храни и напитки, особено тези, които съдържат царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. Ограничете алкохола, защото може да повиши нивата на пикочната киселина в кръвта и избягвайте краткосрочните диети по същата причина. Намаляването на животински протеини и яденето на повече плодове и зеленчуци ще помогне за намаляване на киселинността на урината и това може да помогне за намаляване на шанса за образуване на камъни от пикочна киселина.

Препоръки за диета при камъни в бъбреците

Пийте много течности: 2-3 литра/ден

Това включва всякакъв вид течности като вода, кафе и лимонада, за които е доказано, че имат благоприятен ефект, с изключение на сока от грейпфрут и содата.

Това ще помогне за производството на по-малко концентрирана урина и ще осигури добър обем урина от най-малко 2,5 л/ден

Ограничете храните с високо съдържание на оксалат

Спанак, много горски плодове, шоколад, пшенични трици, ядки, цвекло, чай и ревен трябва да бъдат елиминирани от вашата диета

Яжте достатъчно диетичен калций

Три порции млечни продукти на ден ще помогнат за намаляване на риска от образуване на калциеви камъни. Яжте с храна.

Избягвайте допълнителни калциеви добавки

Калциевите добавки трябва да бъдат индивидуализирани от Вашия лекар и регистриран бъбречен диетолог

Яжте умерено количество протеин

Високият прием на протеин ще накара бъбреците да отделят повече калций, следователно това може да доведе до образуването на повече камъни в бъбреците

Избягвайте висок прием на сол

Високият прием на натрий увеличава калция в урината, което увеличава шансовете за развитие на камъни

Диетата с ниско съдържание на сол също е важна за контрол на кръвното налягане.

Избягвайте високи дози витамин С добавки

Препоръчва се да се приемат 60 mg/ден витамин С въз основа на референтния хранителен прием в европа

Излишните количества от 1000 mg/ден или повече могат да произведат повече оксалат в тялото

Бъбречните камъни обикновено са болезнено състояние. За щастие диетата може да бъде ефективен инструмент за управление и предотвратяване на камъни в бъбреците. Поддържането на хидратация и избягването на определени храни с високо съдържание на сол и захар, както и съчетаването на калций с храни, богати на оксалат, са важни елементи на диетата с камъни в бъбреците.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...