10 ползи за здравето от жълт кантарион

Жълтият кантарион е храст, който произхожда от Европа и е бил използван от векове за лечение на психични заболявания.Както листата, така и жълтите цветове на растението съдържат активни съставки, като хиперицин и хиперфорин, на които се приписва, че му придават лечебните качества .

Използвано от векове, това растение може да предложи много.

ЛЕКУВА ДЕПРЕСИЯ

Може би най-честата употреба на жълтият кантарион се използва като естествен антидепресант. Няколко проучвания показват, че растението е толкова ефективно, колкото и някои лекарства, отпускани по лекарско предписание, при лечение на лека до умерена депресия .

ОБЛЕКЧАВА СИМПТОМИТЕ НА МЕНОПАУЗАТА

Много жени изпитват нежелани симптоми при прехода към менопауза , но жълтият кантарион може да помогне. Установено е, че приемането на жълт кантарион, помага за намаляване на симптомите, свързани с менопаузата, включително горещи вълни.

НАМАЛЯВА ТРЕВОЖНОСТТА

Химикалите в жълтия кантарион, като хиперицин и хиперфорин, могат да осигурят седативни ефекти, които действат за намаляване на тревожността и раздразнителността. По-специално, проучванията показват, че жълтият кантарион може да бъде ефективен при лечението на разстройство на соматични симптоми – състояние, характеризиращо се със силно безпокойство относно физически симптоми като болка, слабост и задух. Растението също така осигурява обещаваща алтернатива на бензодиазепините – транквиланти, предписани за разстройства на настроението и тревожност – тъй като предлага по-широк набор от безопасни дози и по-малко странични ефекти.

ПОМАГА ПРИ МИГРЕНА

Докато жълтият кантарион сам по себе си не намалява честотата на мигрената , ранните изследвания показват обнадеждаващи резултати за намаляване на болката при мигрена, когато се приема три пъти дневно . Други изследвания показват, че когато жълтият кантарион се прилага в комбинация с натриев валпроат , както тежестта на мигренозните пристъпи, така и честотата на мигрена могат да бъдат намалени. Въпреки че причините за мигрената не са напълно изяснени, генетичните фактори и фактори на околната среда могат да играят роля.

УСКОРЯВА ЗАЗДРАВЯВАНЕТО НА РАНИ

Когато се прилага локално, жълтият кантарион може да помогне за бързото заздравяване на рани и изгаряния , благодарение на антимикробните и противовъзпалителни свойства на растението, както и способността му да стимулира производството на колаген. Например изследванията показват, че изгарянията, лекувани с мехлем от жълт кантарион, могат да заздравеят поне три пъти по-бързо от изгарянията, лекувани с по-конвенционални методи.

ОСИГУРЯВА ПРОТИВОРАКОВИ ЕФЕКТИ

Флавоноидите, хиперицинът и хиперфоринът, открити в жълтия кантарион, осигуряват на растението неговите противоракови ефекти. В проучвания е доказано, че хиперфоринът инхибира растежа на тумора и причинява смърт на туморни клетки. По същия начин, както в проучвания in vitro, така и при in vivo, жълтият кантарион демонстрира способността да инхибира растежа на раковите клетки и да индуцира смърт на раковите клетки.

ПРЕДЛАГА АНТИВИРУСНИ СВОЙСТВА

Жълтият кантарион има антивирусни свойства и накара учените да изследват способността на растението да помага в борбата срещу различни вируси, включително вирус на грип и херпес симплекс тип 1 и 2. Проучванията показват, че съдържанието на хиперицин в жълтия кантарион действа като анти-ХИВ агент, въпреки че е установено, че необходимите концентрации са твърде високи за клинична употреба. Съвсем наскоро 3-хидрокси-лауриновата киселина, открита в жълтия кантарион, беше идентифицирана като високоефективна срещу ХИВ, подновявайки надеждата, че по-нататъшните изследвания могат да отключат жизнеспособно лечение на ХИВ, получено от растението.

ДЕЙСТВА КАТО ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНО СРЕДСТВО

Жълтият кантарион действа като противовъзпалително средство, за да помогне за облекчаване на болката и успокояване както на остро, така и на хронично възпаление. Сред ключовите противовъзпалителни компоненти на растението са хиперицин и хиперфорин, които блокират няколко провъзпалителни функции в организма. Хроничното възпаление може да доведе до широк спектър от заболявания, включително сърдечни заболявания, рак и болест на Алцхаймер

УСПОКОЯВА ПСОРИАЗИС

Въпреки че псориазисът няма известно лечение, е установено, че жълтият кантарион помага за облекчаване на размера и тежестта на петна от псориазис , когато се прилага локално. Като възпалително заболяване, псориазисът кара кожните клетки да се размножават твърде бързо, което води до петна от повдигната, суха, зачервена и лющеща се кожа.Жълтият кантарион облекчава възпалението и забавя образуването на нови петна от псориазис.

ЗАЩИТАВА ЗДРАВЕТО НА МОЗЪКА

Доказателствата сочат, че жълтият кантарион има невропротективни ефекти, вероятно поради антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на растението. Въпреки че са необходими допълнителни проучвания, изследванията показват, че ниските дози жълт кантарион могат да подобрят краткосрочната памет. Тъй като оксидативният стрес играе роля в развитието на болестта на Алцхаймер и Паркинсон, антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на растението също могат да направят жълтия кантарион полезно средство в борбата срещу подобни невродегенеративни заболявания.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...