Чубрица

Чубрицата е едногодишно растение, което се използва от дълго време като подправка. Още през IX век монасите го довеждат в Централна Европа. Ароматът на тревата, отличаващ се със своята финост и приятния си вкус, направи чубрицата популярна и широко използвана.

Баба Ванга казва: “има чубрица, няма главоболие”. Чубрицата се ползва като подправка, но и като биле. Тя регулира кръвното, оправя храносмилането.

Използвани части

Използват се цъфтящите връхни части на растението

Действие и приложение:

Чубрицата притежава спазмолитично, хипотензивно, антисептично и слабо диуретично действие. Използва се при високо артериално налягане, сърцебиене, главоболие, виене на свят, като потогонно и диуретично средство, при хрема и кашлица и др. В българската народна медицина чубрицата се употребява при повръщане, катари на лигавицата на стомаха и червата,при чернодробни и жлъчни заболявания, в началния стадий на хипертонична болест. летни диарии, глисти.

Начин на употреба:

Около 3 супени лъжици от билката се заливат с 600 мл вряща вода. Запарката престоява 1 час, прецежда се и се пие по 200 мл. преди ядене 3 пъти на ден. Освен това чубрицата може да се стрие на прах и да се взима по 1 чаена лъжичка преди ядене с вода.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...