Целина

Целината е един от най-подценяваните зеленчуци. Повечето хора никога не биха помислили , че тя е здравословна храна с висока мощност.

Целината има много ползи за здравето, които може би не очаквате. Въпреки че не е силна в конвенционалните хранителни вещества, целината е пълна с всякакви добри неща, от които тялото ни се нуждае, за да останем здрави.

Ползи за здравето на целината

Целината е особено богата на фитосъединения, които в момента се изследват за предотвратяване или лечение на няколко форми на рак, множествена склероза, алергии, неврогенеративни заболявания, както и за подобряване на ученето и паметта.

Целината (и семена от целина) съдържат съединения, които могат да понижат кръвното налягане.

Семената от целина имат дълга история на използване като лечебна билка. Етноботаникът Джеймс Дюк се кълне в него за лечение на подаграта. Той предлага да накиснете 1 чаена лъжичка прясно смлени семена от целина в 1 чаша вряща вода и да я изпиете.

• Изследванията показват, че екстракт от целина в препарати за кожа отблъсква комарите толкова ефективно, колкото 25 процента Deet.

• Алкохолните екстракти от семена от целина могат да предпазят черния дроб от увреждащи вещества.

За да запазите фитонутриентите й, охладете целината и я използвайте в рамките на една седмица след закупуването или прибирането на реколтата, нарежете непосредствено преди употреба и задушете леко или запечете, вместо да сварите.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...