При ишиас

Ишиас е заболяване, съпътствано от неврологични болки в областта на кръста и краката. От ишиас страдат не само възрастните, но и много млади хора.

Болестта ишиас се характеризира с пронизващи болки при всеки опит да станете, седнете или вдигнете нещо по-тежко. Болката се мести от гърба към хълбоците и краката и често е не поносимa. Болката в кръста се усилва при кихане, кашляне и рязко навеждане на главата към гърдите. Същият ефект се получава при разтягане на седалищния нерв. Често болката е съпътствана и с изтръпване на крака.

Причини:

Те са различни: заразни болести (грип, тиф, малария, туберкулоза, сифилис и др.), ревматизъм или подагра, простуда, ангина, диабет. Причина могат да бъдат и някои отравяния с алкохол, арсен и др. Разположени в съседство тумори, които притискат нерва, също предизвикват ишиас.

Честа причина за заболяването са костните шипове на гръбначните прешлени в областта на кръста. Най-честа причина обаче е т. нар. дискова херния, при която между-прешленест хрущялен диск в поясната област се изкълчва от мястото си, прешлените се приближават и притискат седалищния нерв.

Ето и няколко рецепти:

Вземете памучно парче и хубаво го намажете с жълтък от яйце, който предварително сте го разбили със счукан черен пипер. Сложете го върху болното място преди да си легнете и превържете с вълнена кърпа. Добре е да махнете памучното парче сутринта и да сложите ново. Повторете процедурата, докато ишиасът изчезне.

Смесват се по 1 супена лъжица мед и счукана морска сол. Налагат се стъпалата и се увиват с парчета вълнен плат. Прави се 3 вечери поред. А през деня се приема следната смес 100 г коняк, 300 г мед и 20-сантиметров настърган корен от хрян се смесват добре. Взема се по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден преди ядене.

Парче памучен плат се потопява в оцет, изстисква се, поръсва се със ситно счукан тамян и се прави сгряващ компрес на болното място. Изпълняват се 30 процедури през вечер.

50 пресни конски кестена се обелват и смилат в машинка за месо. Смесват се с 1 шепа морска сол и престояват 1 нощ. На другия Ден към сместа се добавят по 2 счукани аспирина и хинина: След 24 часа престои сместа се сипва в бутилка и се залива с 1 л спирт за горене. Запушва се и се държи при 15-20° С 20 дена. Преди употреба бутилката се разклаща добре и се маже болното място.

Вземат се люти червени чушки и каолин (това е вид бяла глина, която лесно може да се намери в България). 100 грама семки от чушки се смесват с половин килограм каолин и се добавя топла вода (40 градуса), за да се получи гъста каша. Слага се в платнена торбичка и се поставя върху болното място за час-два. Процедурата се повтаря още 2 пъти през същата седмица.

Мехлем при ишиас

2с.л. масло от черен блян се смесва с 1с.л. камфоров спирт. Втрийте мехлема в болните места, които се увиват с вълнена кърпа или одеяло и оставете болния да почива. Дайте му успокояващо, оставете го в тъмна стая и не го безпокойте.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...