Плавун (Lycopodium clavatum) – ползи за здравето

plavun

Плавунът Lycopodium clavatum е вид растение, който расте в северните части на Европа, Азия и Северна Америка. В традиционната медицина, плавунът се използва за лечение на различни здравословни проблеми, включително за подобряване на паметта, укрепване на имунната система и лечение на дихателните проблеми. В тази статия ще разгледаме по-подробно ползите за здравето на плавуна Lycopodium clavatum.

Дeйcтвиe и пpилoжeниe

Препоръчва се на болни от подагра,при възпаление на бъбреците, пикочния мехур и пикочните пътища, простатит, хемороиди, жлъчни колики, ревматизъм, при мигрена, възпаление на черния дроб, рак на черния дроб и цироза, при главоболие, подагра, ревматизъм. За лечение на хроничен алкохолизъм.

Подобряване на паметта

Плавунът Lycopodium clavatum се използва за подобряване на паметта и когнитивните функции. Той съдържа химикали, наречени ликоподини, които са известни със своите невропротекторни свойства. Тези вещества могат да подобрят кръвообращението към мозъка и да увеличат нивата на кислород и хранителни вещества, достигащи до мозъка. Това може да подобри паметта и да подпомогне когнитивните функции.

Укрепване на имунната система

Плавунът Lycopodium clavatum може да укрепи имунната система и да помогне на организма да се бори с инфекции и болести. Той е богат на антиоксиданти, които могат да защитят клетките от свободните радикали и да намалят възпалението в организма. Това може да подпомогне имунната система и да я направи по-ефективна в борбата с болести и инфекции.

Лечение на дихателните проблеми

Плавунът Lycopodium clavatum се използва за лечение на дихателните проблеми, като например бронхит и астма. Той съдържа съставки, които могат да разширят бронхите и да подобрят дихателната функция. Това може да помогне на организма да се бори с дихателни проблеми и да подобри качеството на дишането.

Лечение на урологични проблеми

Плавунът Lycopodium clavatum също се използва за лечение на урологични проблеми, като например увеличена простата и камъни в бъбреците. Той може да има диуретичен ефект, който може да помогне да се изхвърлят излишните течности и токсини от организма. Това може да помогне за намаляване на урологичните проблеми и да подобри здравето на бъбреците и простатата.

Лечение на кожни проблеми

Плавунът Lycopodium clavatum може да се използва за лечение на кожни проблеми, като например екзема и псориазиса. Той съдържа съставки, които могат да успокоят възпалението и да подобрят здравето на кожата. Това може да помогне за намаляване на симптомите на кожните проблеми и да подобри качеството на кожата.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

1 чаена лъжичка билка се запарва 5 минути в 250-300 мл. вряла вода. Прецежда се и се изпива на 2-3 пъти през деня, задължително преди ядене

В заключение, плавунът Lycopodium clavatum е растение, което има много полезни свойства за здравето. Той може да подобри паметта, да укрепи имунната система, да лекува дихателни и урологични проблеми и да лекува кожни проблеми. Въпреки това, преди да започнете да използвате плавунът Lycopodium clavatum за лечение на здравословни проблеми, е важно да се консултирате с лекар или натуропат, за да се уверите, че е безопасен за вас.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...