Плавун-действие и приложение

Народът го нарича още магьоснически знак, подагричен мъх, пикочогонна билка, самодивка, противоспазматична билка и змийски мъх.


Мъховидното, винаги зелено растение се разстила по горската земя в един до два метра дълги ластари с фини, тънки коренчета. От ластарите израстват от седем до десет сантиметра дълги, много меки на пипане, разклонени стъбълца. Четиригодишното растение развива през лятото жълтеникави кочани, които съдържат цветен прашец, наричан още плавунно брашно. Това брашно се използва хомеопатично при ожулване на кожата.

Плавунът е съдържащо радий лечебно растение и по своите силно разклонени, въже образни ластари и по жълтия цветен прашец на кочаните си той се различава лесно от останалите видове мъх.


Той расте само по северните страни на Високостеблените гори и горските окрайнини на Височина над 600 метра. След изсичания (оголени места в гората) растението пожълтява и накрая изчезва напълно, тъй като при непосредствено влияние на слънцето то губи жизнеспособността си.

В Австрия и Германия плавунът е под строга защита на природата. Поради това търговията на едро с билки се снабдява с него от северни страни, което гарантира доброто качество.

На болни от подагра и ревматизъм, даже когато вече са се появили промени в ставните форми, при хроничен запек и хемороиди, се препоръчва най-горещо чай от плавун. Тези обаче, които страдат от разстройство, трябва много предпазливо да използуват чая, тъй като иначе могат да се появят спазми в червата.

ПЛАВУНЪТ НЕ СЕ ВАРИ, а само се попарва с вряла вода. Чаят намира приложение и при всички заболявания на пикочните и полови органи, при болки и втвърдявания на тестикулите, при пясък в бъбреците и бъбречни колики. Плавунът е незаменим при възпаления на черния дроб, при болестотворни вегетации на съединителната тъкан на черния дроб даже те вече да имат злокачествен характер. Той много помага на лекуващите се да възвърнат бързо цялата си сила.

Приготвяне на чай:

Една равна чаена лъжичка плавун се попарва с 250 мл вряла вода и се оставя малко да покисне. На ден се пие само една чаша на глътки и то сутрин, на гладно, половин час преди закуска.

При чернодробна цироза и злокачествено чернодробно заболяване се пият две чаши на ден.

Възглавнички с плавун:

Изсушен плавун (в зависимост от големината на схванатото мяс¬то се взимат 100г. 200 г или 300 г) се напълва във възглавничка, която се поставя през нощта върху болезнените спазматични места. Тази възглавничка запазва действието си до една година.

Баня на половината тяло:

Една равна чаена лъжичка плавун се попарва с 1/4 литър вряла вода и се оставя малко да покисне.

На ден се пие само една чаша на глътки и то сутрин, на гладно, половин час преди закуска.

При чернодробна цироза и злокачествено чернодробно заболяване се пият две чаши на ден.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...