Нийм – билката, която лекува

В света на Аюрведа ниймът е популярна лечебна билка, която е част от традиционните лекарства, които датират от почти 5000 години. Известно също като Azadirachta Indica на английски или „Neemba“ на санскрит.

Той е дом на повече от 130 различни биологично активни съединения! Нищо чудно, че е толкова ефективно антивирусно и антибактериално средство, заедно с това, че е мощен имуностимулант.

Ползи:

Пречиства кръвта, предотвратяване на болести, причинени от свободните радикали в тялото, премахване на токсините, нервно-мускулни болки , лечение на ухапвания от насекоми и язви. Листата на нийм имат антибактериални свойства, поради което върши чудеса при инфекции, изгаряния и всякакви кожни проблеми. Той унищожава бактериите, които причиняват инфекции, стимулира имунната система и насърчава бързото излекуване.

Ето няколко начина, които можем да използваме листа от нийм:

Заздравител на рани : Направете паста от листата на нийм и я нанесете върху раните или ухапванията от насекоми няколко пъти на ден, докато заздравее.

Сбогом, пърхот: Сварете китка листа от нийм, докато водата стане зелена, оставете я да изстине. След като измиете косата си с шампоан, изплакнете я с тази вода.

Проблем с очите: Сварете няколко листа от нийм, оставете водата да изстине напълно и след това я използвайте, за да измиете очите си. Това ще помогне при всякакъв вид дразнене, умора или зачервяване.

При петна,акне и обриви: Смелете няколко листа от нийм, направете паста и я нанасяйте ежедневно, докато акнето изсъхне. Пастата помага и при всякакъв вид обриви, тъмни петна и хронични язви.

Болести на ушите: Смесете няколко листа от нийм и добавете малко мед към тях. Използвайте няколко капки от тази смес за лечение на всякакви циреи на ушите.

Други кожни заболявания: Куркумата, комбинирана с паста от листа от нийм, може да се използва при сърбеж, екзема, пръстенни червеи и някои кожни заболявания.

Повишете имунитета: Натрошете няколко листа от нийм и ги вземете с чаша вода, за да повишите имунитета си.

Цветя от Нийм

Повечето части от дървото нийм са ужасно горчиви, с изключение на цветовете му. Белите и деликатни цветя от нийм с техните почти бели пъпки са много красиви, за да бъдат ядени и невероятно терапевтични. Цветята имат сладък, почти мистичен аромат на жасмин през и цъфтят веднъж следобед и след това отново вечер. Те се използват обикновено на юг за приготвяне на редица ястия: цветен ориз, пачади, расам, леща и др. Те често се пекат на сухо и се поръсват отгоре на ястието, за да се гарнират. Цветята на нийм могат да се използват за лечение на анорексия, гадене, оригване и чревни червеи. Аюрведа предлага листа от нийм за очите и са полезни при лечение на кожни заболявания и главоболие. Използват се в ароматерапията поради успокояващия си ефект. Проучване от 2008 г. също установи, че алкохолният екстракт от цветовете на нийм е ефективен контрацептив.

Ним клонки и кора

Ако сте родени в Индия, щяхте да видите как хората дъвчат клонка от нийм. В продължение на много години клонката на нийм е това, което хората използват като четка за зъби. Той се бори с микробите, поддържа алкалните нива в слюнката ви, предпазва от бактерии, лекува подути венци и също така ви дава по-бели зъби. Клонката също се накъсва на нишки, почти като четина, която също унищожава и предотвратява появата на плака.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...