Нар

Нарът е мистичен плод, познат ни още от Библията, символ на плодовитостта. Според легендите той е расъл в Райските градини и от хиляди години се използва от народната медицина. Това е истинско чудотворно произведение на природата. В последно време е обявен за един от групата „супер-плодове”, които повлияват успешно симптомите на множество заболявания.

Плодът на нара е диетичен продукт с никакво съдържание на мазнини,но с много полезни съставки.

Заболявания,при които се използва нара:

Рак. Нарът е с високо съдържание на антиоксиданти и други хранителни вещества. Изследвания показват, че редовната употреба на сок от Punica granatum, може да помогне за предотвратяване развитието на рак. Използва се за лечение на рак на простата.
Коронарна болест на сърцето и атеросклероза. Един от основните рискови фактори за развитието на коронарна болест на сърцето е дислипидемията, която се характеризира предимно с повишени нива на липопротеини с ниска плътност (LDL) и / или намалени нива на липопротеини с висока плътност (HDL). Изследванията на употребата на сок от нар при здрави мъже установиха, че намалява податливостта към агрегация и задържане на LDL.
хиперхолестеролемия;
хипертония;
ХИВ;
инфекциозни заболявания;
стареене;
мозъчни нарушения;
болест на Алцхаймер. Употребата на всички използваеми части от нар предпазва от възникването и подпомага лечението на когнитивни заболявания като болест на Алцхаймер и деменция. Изследванията показват, че неговата консумация води до повишаване на нивата на антиоксиданта глутатион в мозъчните тъкани.
еректилна дисфункция;
диария;
диабет;
затлъстяване;
обриви и кожни раздразнения;
проблеми с храносмилането;
безсъние;
конюнктивит;
артрит;
високостепенна стеноза на сънната артерия;
кървене на зъбите и венците;
заболявания на отделителната система.

Начин на употреба

Отвара от кората на корена и стъблата. 50 грама от ситно счуканата дрога се вари 15 минути в 500 мл вода.

Отвара от листата. Измийте и нарежете 10г от листата от нар. Варете ги 10 минути в 300 милилитра вода.

Маска за лице с нар. Смесете 1 чаена лъжичка прах от зелена папая, масло от гроздови семена с 2 супени лъжици сок от нар и я нанесете върху лицето. Оставете го за около час и след това измийте с хладка вода.

Отвара от плодовата кора.

От ситно счуканата плодова кора на нара се приготвя отвара от 2 чаени лъжички с 200 милилитра вода и се изпива за 2 дни при диарии и стомашно-чревни възпаления.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...