Котешката стъпка

Котешката стъпка (Clinopodium vulgare) е едногодишно растение с маслено-зелено стъбло, високо от 15 до 40 см. Листата му приличат на чемширените, само че са по-големи. Цветът представлява наредени в кръг килийки, които приличат на отпечатък от котешка стъпка, откъдето идва и името на билката. Разпространена е из цялата страна, особено в полите на Стара планина, Средна гора и Родопите.

Препоръчва се при: гинекологични заболявания, миома на матката, мастопатия на млечната жлеза, простата, бъбречнокаменна болест, отразява се добре на кръвоносната система, изчиства артериалните плаки и смущения в кръвоносната система, при високо кръвно налягане, стимулира регенеративните процеси на човешкия организъм, при ракови образувания, при гастрит, кожни заболявания, бемки, брадавици, екземи, пърхут и др.
Усилва съпротивителните сили, при нощно напикаване у деца, има антидиабетично действие.

Начин на приготвяне:

1 супена лъжица от билката се залива с 500 грама студена вода. Престоява така 2 часа. Пие се три пъти дневно по 150 грама, 15 минути преди хранене.

За лечение на простата се вземат не повече от 10 цвята и се варят в половин литър вода около 5-10 минути. След това отварата се прецежда и се пие през деня вместо вода. След като пиете такава отвара два или три дни, ще почувствате невероятно облекчение. Вечерта позивите за уриниране няма да ви събуждат от сън.

Извличане на спиртен спиртен екстракт:В стъклен буркан се слагат пресни стръкове с цветове и листа от тази билка, заливат се със 50% медицински спирт (купува се от аптеката 98% спирт и се разрежда с минерална вода). Бурканът се поставя на тъмно и на хладно място поне един месец, може и повече. След това се прецежда и съхранява по същия начин, при нужда се разтварят две чаени лъжички от спиртния извлек в 100 гр. вода и разтворът се пие преди ядене три-четири пъти на ден.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...