Зехтинът-ползи

Зехтинът е растителна мазнина, извличана от плодовете на маслиновите дървета (Olea europaea). Тя се използва предимно за готвене, но също и в козметиката и сапуните и е доказано полезна за организма. Според римския природоизследовател Плиний, “Две са течностите, най-полезни за човешкото тяло. Вътрешно – виното, външно – зехтинът. Но този, последният, е повече от необходим”.

Ти ще доживееш до 100 години, ако ядеш мед, а тялото си мажеш със зехтин” – обещавал на хората древногръцкият философ Демостен.

Зехтинът е най-здравословната и най-бедна на калории мазнина.
Богат е на линолова и олеинова киселина, витамин Е, фосфор, желязо, белтъчини, минерали.
Редовната употреба на този невероятен маслинен дар помага при профилактиката и лечението на редица болести.

Ето само някои от полезните свойства на обожествяваната златисто зелена течност:

Полезен е при заболявания на сърцето, помага при смущения в храносмилането, облекчава дейността на черния дроб и почиства кожата.

Помага при лечение на открити кървящи рани по кожата.

Правят се компреси, които се оставят да действат по време на сън.

С него може да се намали образуването на белези по кожата. Раничките се намазват всяка вечер веднага след като коричката им се обели.

При възпаления на ушите, сливиците и гърлото зехтинът се стопля в емайлиран съд на водна баня и се смесва с ленено семе (1:3). Сместа се сипва в торбичка от ленено платно, после се обвива в памучна кърпа и се поставя върху шията. Бинтова се и се държи 15 минути.

За прочистване на стомашно-чревния тракт се препоръчва да се изпива по 1 с.л. зехтин на гладен стомах.

Ако сте вървели много през деня и краката ви са изморени, масажирайте ги енергично около половин час със зехтин, размесен със сок от лимон.

За да премахнете мазолите по краката , използвайте компрес от нарязан чесън и зехтин.

Срещу ухапвания от насекоми и изгаряния, смесете 2 чаени лъжички зехтин с един белтък от яйце и намажете върху засегнатото място.

Ако преди пиене на алкохол вземете една чаена лъжичка зехтин, той ще бъде приет по-добре от вашия организъм, тъй като покрива лигавицата на стомаха и подпомага черния дроб да отдели алкохола, преди да е проникнал в кръвта.

Болните от хепатит трябва продължително време да вземат всяка сутрин по една чаена лъжичка зехтин и да изплакнат устата си с резен лимон след това.

Въпреки че е вкусен и полезен, зехтинът трябва да се употребява пестеливо, или както съветват майсторите кулинари – “салатата да не плува”.

Ако се използва за готвене, не бива да се загрява силно, защото губи от полезните си качества и горчи.

С него може да се намали образуването на белези по кожата.
Раничките се намазват всяка вечер веднага след като коричката им се обели.

* При възпаления на ушите, сливиците и гърлото зехтинът се стопля в емайлиран съд на водна баня и се смесва с ленено семе (1: 3). Сместа се сипва в торбичка от ленено платно, после се обвива в памучна кърпа и се поставя върху шията. Бинтова се и се държи 15 минути.

* За прочистване на стомашно-чревния тракт се препоръчва да се изпива по 1 суп. лъж зехтин на гладен стомах.

* Ако сте вървели много през деня и краката ви са изморени, масажирайте ги енергично около половин час със зехтин, размесен със сок от лимон.

* За да премахнете мазолите по краката , използвайте компрес от нарязан чесън и зехтин.

* Срещу ухапвания от насекоми и изгаряния смесете 2 чаени лъжички зехтин с един белтък от яйце и намажете върху засегнатото място.

* Ако преди пиене на алкохол вземете една чаена лъжичка зехтин и той ще бъде приет по-добре от вашия организъм, тъй като покрива лигавицата на стомаха и подпомага черния дроб да отдели алкохола, преди да е проникнал в кръвта.

* Болните от хепатит трябва продължително време да вземат всяка сутрин по една чаена лъжичка зехтин и да изплакнат устата си с резен лимон след това.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...