Естрагон и неговите ползи

Естрагонът, или Artemisia dracunculus L. , е многогодишно тревисто растение, което идва от семейство слънчогледови. Широко се използва за овкусяване, ароматизиране и медицински цели

Естрагонът е листна зелена билка, която е силно ароматна с фин вкус.
Той е кулинарна билка, известна със своите лъскави, тънки листа и ароматен вкус.

Естрагонът е с ниско съдържание на калории и въглехидрати и съдържа хранителни вещества, които могат да бъдат полезни за вашето здраве.

Само една супена лъжица (2 грама) сушен естрагон осигурява:

Калории: 5

Въглехидрати: 1 грам

Манган: 7% от референтния дневен прием (RDI)

Желязо: 3% от RDI

Калий: 2% от RDI

Манганът е основно хранително вещество, което играе роля в здравето на мозъка, растежа, метаболизма и намаляването на оксидативния стрес в тялото ви .

Желязото е ключово за функцията на клетките и производството на кръв. Един недостиг на желязо може да доведе до анемия и да доведе до умора и слабост.

Калият е минерал, който е от решаващо значение за правилното функциониране на сърцето, мускулите и нервите. Нещо повече, изследванията установиха, че може да понижи кръвното налягане .

Въпреки че количествата от тези хранителни вещества в естрагона не са значителни, билката все пак може да бъде от полза за цялостното ви здраве.

  1. Естрагонът може да помогне за намаляване на кръвната захар чрез подобряване на инсулиновата чувствителност и начина, по който тялото ви метаболизира глюкозата.
  2. Той може да подобри съня и да регулира моделите на съня
  3. Естрагонът може да повиши апетита чрез намаляване на нивата на лептин
  4. Той може да помогне за облекчаване на болката, свързана със състояния като остеоартрит
  5. Естрагонът има антибактериални свойства предпазва от хранителни заболявания
  6. Може да бъде от полза за здравето на сърцето: Естрагонът често се използва в здравословната за сърцето средиземноморска диета . Ползите за здравето от тази диета не са свързани само с храната, но и с билките и подправките, които се използват
  7. Може да намали възпалението: Цитокините са протеини, които могат да играят роля при възпаление. Едно проучване установи значително намаляване на цитокините след консумация на екстракт от естрагон в продължение на 21 дни.

Естрагонът има много впечатляващи ползи за здравето, включително потенциала за намаляване на кръвната захар, възпалението и болката, като същевременно подобрява съня, апетита и здравето на сърцето.

Да не говорим, че е универсален и може да се добавя към различни храни – независимо дали използвате пресни или сушени сортове.

Можете лесно да се възползвате от многото предимства, които естрагонът предоставя, като го добавите към вашата храна.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...