Бобови растения и техните ползи за здравето

Бобовите растения като боб, леща, нахут и соя са добър източник на протеини, фолиева киселина, магнезий и калий. Тези хранителни вещества насърчават доброто здраве на сърцето, регулират нивата на кръвната захар и повишават енергията. В допълнение, бобовите растения съдържат антиоксиданти, за които е известно, че намаляват възпалението и от своя страна помагат за поддържане на физическата форма.

Най-важното е, че консумацията на боб и бобови растения е безопасна, дори когато някой има диабет, сърдечни проблеми или проблеми с червата.

  1. Нахут

Нахутът е чудесен източник на протеини, фибри и фолиева киселина . Това е храна с нисък гликемичен индекс, която се усвоява бавно, поради което помага за контролиране на кръвната захар. Високото съдържание на диетични разтворими фибри помага за по-лесно и редовно изхождане. Освен това понижава холестерола и по този начин намалява риска от сърдечни заболявания. Състои се от холин, важно хранително вещество, за което се казва, че повишава психичното здраве.

  1. Леща

Лещата е изключително питателна и помага за подобряване на цялостното здраве, тъй като е пълна с фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. Те също са добър източник на желязо. В същото време фибрите подпомагат редовното движение на червата и растежа на здрави чревни бактерии. Освен това помага за балансиране на нивата на кръвната Ви захар и осигурява повече ситост.

  1. Фасул

Той забавя усвояването на захарта в кръвта, като помага за намаляване на нивата на кръвната захар. Те са богати на фибри, които от своя страна насърчават здравето на дебелото черво и помагат за поддържане на теглото.

  1. Грах

Той е чудесен източник на фибри и протеини и помага за намаляване на инсулиновата резистентност. Всъщност фибрите в граха хранят здравите бактерии в червата и подобряват здравето му. Освен това може да се използва като добавка за получаване на различни ползи за здравето, особено за тези, които спазват веганска диета .

  1. Соя

Тя е богата на антиоксиданти и фитонутриенти и това означава, че има различни потенциални ползи за здравето. Високото съдържание на фибри подобрява здравето на червата, докато различни биоактивни растителни съединения намаляват риска от рак, сърдечни заболявания, кръвно налягане и холестерол в кръвта.

Накратко, можете лесно да консумирате бобови растения под всякаква форма, като ги добавите към супи, салати, яхнии или други.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...