Алое

Алоето е открито за първи път в страните от Южна Африка и Арабия.По време на пътуването на руския кораб до Южна Африка един от екипажите се разболя от неизвестна тропическа треска и трябвало да бъде оставен на брега. Буквално месец по-късно морякът бил намерен на същото място от друг екип – той изглеждал много по-добре. Оказало се, че в джунглата той открива тропическо растение, което прилича на храст и дъвче листата му (по-вероятно от глад), а след това забелязва, че здравословното му състояние започва значително да се подобрява. Ето как, по неофициални данни, алоето е стигнало до нас.

В природата са известни над 200 различни вида алое, но най-разпространеното е алоево дърво или агаве. По правило от листата му се получават два полезни продукта – сок и гел. Първият се използва по-често в медицината, вторият в козметологията. Сокът от алое съдържа полезни микроелементи: манган, мед, калий, натрий, сяра, фосфор, хлор, бром, ванадий, желязо, йод, сребро, флуор, силиций, цинк и много други.

Ползи

укрепва имунната система

пречиства кръвта

лекува заболявания на нервната,сърдечно-съдовата, храносмилателната и пикочната система

има противовъзпалителен и бактерициден ефект

лекува очни заболявания

засилва секрецията на храносмилателните жлези

нормализира нивата на холестерола

ускорява зарастването на рани и язви

лекува заболявания в гинекологичната област

облекчава възпалението на венците

Противопоказания

Сокът от алое не трябва да се консумира при рак, възможни алергични реакции, маточно кървене и бременност (само с разрешение на лекуващия лекар).

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...