Стари билкови рецепти

АТЕРОСКЛЕРОЗА

 • В 1 л студена вода се слагат 10 сухи ореха, счукани на ситно. Варят се докато пуснат боята си. После се слагат 10 стръка маточина, дълги около 15 см. Сместа ври 5 минути. Сваля се от огъня, прецежда се и се пие по 1 к. ч. 3 пъти преди ядене. Действа добре и при смущения в зрението.
 • 1 с. л. цвят глог се залива с 200 мл вряща вода. Прецежда се след изстиване, подслажда се с мед и се пие на глътки 2-3 пъти на ден 30 мин. преди ядене.
 • Смесват се по 25 г цвят бял глог, чеснови скилидки, стръкове полски хвощ и листа бял имел. От сместа 2 с. л. се залива с 250 мл гореща вода и кисне похлупено 2 часа. Пие се преди ядене.
 • Смесват се равни части стръкове ливадна детелина и теснолиста върбовка. 1 ч. л. смес се залива с 250 мл гореща вода, кисне 10 мин. и се прецежда. Пие се 3 пъти дневно. Полезно и при шум в ушите, гастрит, колит, язва на стомаха и дванадесетопръстника.
 • Орехови листа 1-2 ч. л. се запарват в чаша гореща вода. Прецежда се след изстиване и се пие 3 пъти дневно по половин чаша.

БЕЗСЪНИЕ

 • По 40 г шишарки хмел и корени дилянка, по 15 г листа мента, стръкове великденче и плодчета копър. 1 с. л. смес се залива с чаша и половина гореща вода и престоява 1 час. Пие се на 2 части сутрин и вечер.
 • 30 г листа къпина, по 20 г стръкове лазаркиня и
  дяволска уста и по 15 г стръкове бял смил и мащерка. 2 с. л. смес се заливат с 500 мл гореща вода и престояват 3 часа. След прецеждане се пие по ½ ч. ч. 3-4 пъти дневно.
 • С по 100 г хмел, орехова шума, бял равнец и здравец се пълни възглавницата, на която се спи.
 • 2 с. л. маточина се заливат с 250 мл гореща вода и киснат 10 мин. Прецежда се и се пие подсладено с мед 3 пъти на ден.
 • В 250 мл вряла вода се запарват 5 листа от индрише. След изстиване се прецежда и се изпива на веднъж преди вечеря, бавно, на глътки.

БОЛНИ БЪБРЕЦИ


– Веднъж седмично болният да яде сварено жито и да пие отварата.
– 300 цвята (кошничките) от магарешки трън се варят в 6 л вода 1,30 ч.Престояват захлупени 24 часа. Течността се прецежда и се прибавя по 1 кг захарна 1 л течност. Сиропът може да се разрежда, а и да се стерилизира в бутилка.Използва се при болни бъбреци, сърце и за завишаване на имунната защита.

ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА ПЯСЪК В БЪБРЕЦИТЕ

– Глави целина – 2 кг, 1 кг мед, 250 г ленено брашно се
смилат. Получената смеспрестоява 2 седмици на тъмно. Взема
се по 1 с. л. 3 пъти дневно преди ядене.
– Ечемик и овес по 2 с. л, листа от леска и корен от троскот по 1
с. л. се заливат с1,5 л вода. Ври 80-90 минути в добре затворен
съд на слаб огън докато остане до 500 мл отвара. Прецежда се
гореща. Прибавя се лимонов сок и се пие вместо вода в
продължение на 20-30 дни.
– 5 броя туморчета” (зелени паразитни образувания) от шипков
храст, се варят в 500 мл вода. Прецежда се и се пие за
деня. Прочиства бъбреците.
-Пие се отвара от полски троскот (пълзящ пирей) 3 пъти
дневно по 1 к. ч. 10 дни


ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ КАМЪНИ ОТ БЪБРЕЦИТЕ


– 1 чаша счукано пъпешово семе се залива с 3 л топла преварена вода и кисне 8-10 часа. Пие се вместо вода. (И при камъни в пикочния мехур.)
– Прави се следната атака: сок от 1 лимон сутрин на гладно, хисарска минерална вода над 1 л дневно, 3 чаши билкова отвара и лъжичка солуран.

– 3 с. л. семе от моркови се залива в термос с 500 мл вряща вода, кисне 10 часа и се прецежда. Пие се по 1 чаша 3 пъти дневно. Има спазмолитично и пикочогонно действие, стимулира образуването и отделянето на жлъчна течност. Прилага се и при камъни в пикочопроводите.

– 2 с. л. наситнени корени и стръкове глухарче се заливат с 500 мл студена вода, загрява се до кипване и кисне 20 мин. Към прецедената течност се добавя топла вода, за да стане 1,5 л. Това количество се изпива за 15-20 мин. При обилното уриниране се изхвърлят и камъните.
– При оксалатни камъни: по 1 част стръкове змийско мляко и цвят бял равнец, 6 части пача трева. От сместа 3 с. л. се залива с 3 чаши вряща вода, кисне на топло място 10-12 часа, ври на слаб огън 5-7 мин. и се прецежда. Пие се по 1 с. л. 3-4 пъти дневно.
– 3 части царевична коса, листа черна боровинка и мечо грозде, 5 части бобени шушулки. От сместа 1 с. л. се залива с 1 чаша вряща вода, кисне до изстиване и се прецежда. Пие се по 1 чаша 3 пъти дневно. Ползва се при фосфатни и карбонатни камъни, както и при алкална реакция на урината

БОЛЕСТИ НА ПРОСТАТАТА

 • В 200 мл вода 1 с. л. петопръстник ври 5 мин. Пие се 2 пъти по 100 мл сутрин и вечер 2 часа преди храна 20 дни, като всеки ден се приготвя нова отвара.
 • 1 с. л. бабини зъби (демирбозан) ври 5 мин. в 500 мл вода. Пие се 4 пъти дневно по 100 мл преди ядене при увеличена простата.
 • 2 с. л. черешови или вишневи дръжка се варят 10 мин. в 600 мл вода. Пие се по 100 мл 4-5 пъти дневно преди ядене за 6 месеца.
 • 1 с. л. коренища бял оман ври 10 мин. в 600 мл вода. Прецедено се пие 3-4 пъти дневно преди ядене, подсладено с мед.
 • При кървава урина се пие чай от 10 г сухи дренки, накиснати в 300 мл студена вода за 30 мин. и сварени до омекване. Пие се по 50 мл 3 пъти на ден преди хранене.
 • 1 с. л. леко счукани шипки се варят 10 мин. в 250 мл вода. Изпива се наведнъж. Чаят се прави и се пие по 3 пъти на ден до нормализиране на уринирането.
 • В 1 л вряща вода се слагат 3 с. л. сух цвят магарешки бодил. Съдът се захлупва и веднага се сваля от огъня. След като изстине се прецежда. Пие се по 100 мл 3 пъти на ден 20 мин. преди ядене. Лечението трае по 10 дни веднъж или два пъти в годината през интервал от 30 дни в зависимост от тежестта на заболяването.
 • 10 плода червен глог се варят 10 мин. в 400 мл вода. Прецедената отвара се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.
 • 7-8 листа от леска се варят в 2 л вода 20 мин. Отварата престоява през нощта и се прецежда. Пие се 3 пъти дневно по 50 мл преди яде

БОЛКИ В УШИТЕ

 • Чист восък се разтваря на водна баня. Бинт или плат с дължина 10 см и ширина 1 см се напоява с разтопения восък и се навива върху молив или друг предмет така, че да се получи фуния. Изстиналата фунийка се поставя в ухото и се запалва. Правят се 5-6 процедури за изтегляне на гнойта от ухото.
 • Листа от дебела Мара 10-15 броя и праз лук се нагряват докато омекнат. Изстискват се и от получения сок се капва по 1-2 капки в ушите 7-8 дни.
 • Сокът от препечен праз лук се прецежда и се капва по 1 капка в ухото, от което тече гной.
 • В отрязаната половинка ябълка, изчистена от семето, се слага бял тамян и се пече. Изпечената ябълка се изстисква и от сока се капва по 1-2 капки в ушите 7-8 дни.
 • Капват се 2-3 капки бадемово масло.
 • Капва се леко затоплена пъдпъдъча мас и се поставят тампончета

ВЛОШЕНО ЗРЕНИЕ

 • Препоръчва се 1 връзка магданоз да се залее с 1 л гореща вода. Кисне 1 час, прецежда се и се изпива на 5-6 порции през деня вместо вода.Не се препоръчва тази рецепта да се използва от бременни жени( това е сложено допълнително по съвет на анонимен читател)
 • По 1 с. л. очанка и шипка се залива с 800 мл вода. Ври 5 мин., прецежда се и се пие 3 пъти на ден преди ядене.
 • Възпалени, сърбящи и очи с чести кръвоизливи се промиват с отвара от копър.
 • При перде на очите-50 г цвят метличина и цвят с листа от очанка и по 25 г цвят глухарче, листа широколист живовляк, листа и цвят цикория и шишарки хмел. 3 с. л. билки се варят 10 мин. в 3 ч. ч. вода. след изстиване се прецежда и се пие по 1 к. ч. 2 часа след хранене.

ВЛОШЕНО ЗРЕНИЕ

– Препоръчва се 1 връзка магданоз да се залее с 1 л гореща вода. Кисне 1 час, прецежда се и се изпива на 5-6 порции през деня вместо вода.Не се препоръчва тази рецепта да се използва от бременни жени( това е сложено допълнително по съвет на анонимен читател)
– По 1 с. л. очанка и шипка се залива с 800 мл вода. Ври 5 мин., прецежда се и се пие 3 пъти на ден преди ядене.
– Възпалени, сърбящи и очи с чести кръвоизливи се промиват с отвара от копър.
– При перде на очите-50 г цвят метличина и цвят с листа от очанка и по 25 г цвят глухарче, листа широколист живовляк, листа и цвят цикория и шишарки хмел. 3 с. л. билки се варят 10 мин. в 3 ч. ч. вода. след изстиване се прецежда и се пие по 1 к. ч. 2 часа след хранене.

ГАСТРИТ

– В еднолитрово шише се сипва ситно нарязан червен кантарион и се залива със зехтин. Престоява 20 дни на слънце, като периодично се разклаща. Прецежда се и се пие по 1 с. л. обед и вечер 30 мин.
– В еднолитрово шише се сипва наситнен жълт (или червен) кантарион до 1/3 от шишето и се залива със зехтин. Престоява 20 дни на слънце, като периодично се разклаща. Пие се прецедено по 1 с. л. обед и вечер 30 мин. преди ядене за 15 дни. Желателно е да се съхранява в тъмно шише на хладно.
– Пие се чай от червено подъбиче без да се подслажда, по 1 ч. ч. 3 пъти на ден 7 дни.
– 2 с. л. горната част на цветовете на горицвет се заливат с 1 водна чаша топла вода. Престоява 30 мин. Пие се по 2 с. л. запарка на ден преди храна 7-8 дни.
– 250 г корени смрадлика, 150 г плод черна шипка, 70 г корени черен трън и 40 г корени синя ружа. Всичко ври в 3 л вода докато остане наполовина. Прецежда се, добавят се 10 бонбона лукчета и се налива в тъмно шише. Пие се 3 пъти по 1 с. л. 1 час преди храна. Съхранява се на тъмно и хладно.ГЛАВОБОЛИЕ ОТ ВИСОКО КРЪВНО ИЛИ ПРЕУМОРА

– В стъклено бурканче се поставят памучета, напоени с камфоров спирт. При първи признак на главоболие се изваждат две памучета, изстискват се от спирта и се поставят в носа. След 5-6 минути вдишване, кръвното спада и главоболието минава.
– Две резенчета лимон се намазват с мед и се поставят на слепоочието за около 4 часа. Прави се 4-5 пъти.
– Счуква се в дървено хаванче чепка неузряло грозде, слага се на марля и се налага на главата.
– 1 ч. л. стръкове и корени копитник се заливат с 250 мл вряща вода. След изстиване се прецежда и се пие по 1 к. ч. 2-3 пъти на ден.
– 1 корен дилянка, 2 стръка с цвят жълта комунига и 1 стрък коприва ситно нарязани се варят 15 мин. в 1 л вода. Отварата се прецежда и се пие по 1 к. ч. 3 пъти на ден преди ядене.
– 1 корен иглика, 5-6 хмелови шишарки, 1 корен дилянка, 1-2 връхчета жълта комунига и 1 стрък коприва се варят 15 мин. в 1 л вода. Прецедено се пие по 1 винена чаша 3 пъти преди ядене.
– Смесват се по половин с. л. мащерка, 1 с. л. корени глухарче и горска ангелика, листа маточина, лютива мента и цвят черен бъз. От сместа 1 с. л. се залива с 250 мл гореща вода, кисне 10-15 мин. и се прецежда. Пие се студено, многократно през деня

ГРИП

– По една шепа плод шипки и черупки от орехи, 1 с. л. босилек се слагат в 1 л вода, ври 10-15 мин., прецежда се и се пие вместо вода. Предпазва от вирусни инфекции, подсилва имунната система.
– 30 г лайка, 20 г липа, 50 г цвят бъз. С 1 ч. ч. вряла вода се заливат 3 ч. л. от сместа и след като кисне 5 мин. се прецежда и се изпива наведнъж на 10 приема при 2 такива чая.

ДИАБЕТ

 • Смесват се листа от черна боровинка, маточина, бреза, корени и листа от глухарче, плод шипка и бобови шушулки по 10 г. Една до две ч. л. от сместа се заливат с 250 мл вряща вода, кисне 10 мин. и се прецежда. На ден се пие по 2 чаши. Пие се отвара от къпинови връхчета.
 • При ранен диабет-Глухарче 1 супена лъжица ври 5 минути в 500 мл вода. Оставя се да кисне още 30 минути и се пие 3 пъти по 150 мл преди хранене.
 • Равни количества сушени листа от черна боровинка, цариче, корени дилянка, ленено семе и шушулки фасул. 2-3 с. л. смес се варят 10-15 мин. в 4 ч. ч. вода. отварата се прецежда и изпива за 1 ден вместо вода.
 • По 30 г стръкове горуха и шушулки фасул, по 10 г листа черница, черна боровинка и стръкове глухарче и по 5 г стръкове мента и листа орех. Надробените билки се смесват и 1 с. л. от тях се залива с 250 мл гореща вода и кисне 10-15 мин. Пие се по 1 ч. отвара 2-3 пъти дневно преди ядене.
 • Индрише 4 листа се слагат в 1 л вода. Когато водата заври листата се изваждат. Изпива се за 1 ден. На следващия се прави нова отвара.

ЗАПЕК И ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО

– 1 ч. л. ленено семе от вечерта се залива с 1 чаша вряла вода. На сутринта се прецежда и се изпива.
– Краве масло 250 г, восък 50 г, зехтин 300 г, тамян 20 г се разбъркват и се приема по 1 с. л. сутрин 2 часа преди ядене и вечер преди сън.
– Пепел от изгорени лозови пръчки 2-3 с. л. се сварява в 500 мл вода, докато остане 350 г чиста луга. След утаяване се прецежда и се пие по 100 г 3 пъти дневно.

МИГРЕНА

 • 1 ч. л. надробен бял равнец се накисва в 250 мл вряла вода и след 10 мин. се прецежда и се пие топло на глътки.
 • 40 г листа маточина, 20 г листа мента, 15 г хмелови шишарки, 10 г цвят лавандула и стръкове лазаркиня и 5 г корени дилянка се смесват. От билките 2 с. л. се заливат с 250 мл вряща вода и престояват 20 мин. Изпива се след прецеждане. Дневна доза – 3 чая.
 • 1 с. л. корени и стръкове лечебен ранилист се заливат с 1 ч. ч. гореща вода, кисне похлупено 2 часа и се прецежда. Пие се по 2 с. л. запарка 4 пъти дневно 15-20 мин. преди ядене.
 • Счукан на прах корен селим (на върха на ножа) с малко вода се взема при мигренен пристъп.

ПЯСЪК И КАМЪНИ В ЖЛЪЧНИЯ МЕХУР

 • Прави се запарка от 4 ч. л. наситнени стръкове червено подъбиче в 250 мл гореща вода. прецедено се изпива за 24 часа.
 • От корите на киселия трън се прави отвара – 1 с. л. билка се вари 10 мин. в 500 мл вода. пие се по 1 винена чаша преди ядене.
 • 1 с. л. цвят жълт смил се залива с 250 мл гореща вода и кисне 1 час. Изстинало се прецежда и се пие по 1 к. ч. преди ядене.
 • По 10 г стръкове змийско мляко, пача трева, жълт кантарион и трицветна теменуга, корени глухарче, плодове анасон и кориандър и царевична свила. 1 с. л. от сместа се вари в 250 мл вода. пие се по 1 ч. ч. 3 пъти на ден.

РАЗШИРЕНИ ВЕНИ

 • Помага орехова шума, изсушена и стрита на прах. Преди лягане краката се намазват със зехтин или олио и там, където са разширените вени, се наръсва с праха. Отгоре се прави превръзка за през нощта.
 • Смесват се 50 стръка хвощ и 250 г корени от къпина. Две с. л. от сместа се варят на тих огън 15 мин. в 500 мл вода. След изстиване отварата се прецежда. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно.
 • Цвят невен се запържва в свинска мас до златисто кафяв цвят. С отцедените цветове се прави лапа върху вените. Към запържената свинска мас се добавя мед (на 2 с. л. мас 1 с. л. мед) и се бърка до получаване на кремообразна смес. По 1 път на ден сместа се втрива във вените. Прави се в продължение на 15 дни.
 • Свински бял дроб се реже на тънки филийки и се налага върху вените. След 10 дни процедурата се повтаря. Може да се поръси със сяра на прах. Държи се цяла нощ.
 • Три ябълки се заливат с 1 л вряла вода в емайлиран съд и престояват 3 часа. Прецежда се и се взима 3 пъти по 50 г 30 мин. преди хранене в продължение на 20 дни.
 • Прави се запарка на 1 с. л. листа и кора от леска на 1 чаша вряла вода. Пие се по 1/3-1/4 чаша 3-4 пъти дневно преди ядене. При варикозни разширения на вените, флебити и перифлебити, трофични язви на прасеца и капилярни хеморагии. Отвара от листата се препоръчва при хипертрофия на простатата.

ХИПЕРТОНИЯ

 • 1 с. л. бял смил се залива с 250 мл гореща вода, кисне 30 мин., прецежда се и се пие по 1 с. л. преди ядене.
 • 2 с. л. наситнени стръкове градинска чубрица се заливат с 500 мл гореща вода и киснат 1 час. Прецедено се пие по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.
 • 1 ч. л. листа зимзелен се варят 15-20 мин. в 250 мл вода. Разпределя се на 3 части и се изпива за 1 ден.
 • Запарка от 1 ч. л. наситнени стръкове лютива тлъстига и 250 мл гореща вода изстива, прецежда се и се изпива на части за 1 ден.
 • 2 глави чесън и по 10 г цвят жълт кантарион, стръкове очиболец и листа мента се слагат в бутилка и се заливат с 500 мл силна ракия. Кисне 7 дни, като всеки ден се разклаща по 1-2 пъти и се съхранява на хладно. Прецежда се и се пие по 20 капки 3 пъти на ден преди хранене.
 • Вземат се равни количества цвят глог и черен бъз, стръкове дяволска уста и чубрица, листа бреза и маточина, клонки бял имел и корени дилянка. 2 с. л. от сместа се заливат с 500 мл вода и се варят 5 мин. След изстиване се прецежда и се пие по 1 винена чаша 3 пъти на ден преди ядене.
 • Приготвя се запарка от 30 г семе магданоз в 200 мл вряща вода. Пие се 2-3 пъти на ден по 1 ракиена чаша.
 • Голяма китка сух босилек се вкарва в шише с чиста гроздова ракия. Престоява 15 дни на топло. Пие се по една капачка сутрин и вечер след ядене. Ефектът е траен.
 • Карамфил на прах по 1 к. л. се приема 3 пъти дневно.Ефикасно е въздействието на салата от целина и зехтин.

ХЕМЕРОИДИ

 • Глава чесън се счуква на каша и в 0,5 л прясно мляко се вари на водна баня докато остане на каша. Проблемните места се мажат с получената жълтеникава кашица.
 • За пиене – 1-2 корена божур се настъргват на ренде или се скълцват на кашица. От нея се взема по 1 ч. л. 2 пъти само сутрин и вечер преди ядене с малко вода. Внимание: божурът е отровно растение!!! Не прекалявайте с дозите!!!
 • Прави се запарка от 4 ч. л. наситнени стръкове червено подъбиче и 250 мл гореща вода. прецежда се и се правят компреси.
 • Плодчета драка се накисват в зехтин и престояват 7 дни на слънце. Сутрин на гладно се пие по 1 с. л. от зехтина, а след ядене се пие по 1 чаша чай от плодчетата на драката.
 • 1-2 с. л. корени бял трън се варят в 1 л вода докато остане наполовина. Прецежда се и се пие по ½ ч. ч. 3 пъти дневно 30 мин. преди ядене. Пие се при вътрешни хемороиди.
 • По 20 г лайка, плод кориандър, листа сена и кори зърнастец се смесват. От тях 1-2 ч. л. се запарват с 250 мл гореща вода. след 15 мин. чаят се прецежда. Пие се сутрин и вечер по 1 ч. ч.
 • По 25 г смрадлика и водно пипериче, по 15 г лайка, корени дъб и стръкове невен и 5 г корени бял оман се смесват. 3 с. л. смес се запарват в 1 л гореща вода. след изстиване се прецежда и се прави седяща баня за 10-15 мин. вечер. Баните се правят 1-3 пъти седмично. Особено подходящи са при външни хемороиди.

ЯЗВА И НЕРВЕН СТОМАХ

 • Чаят от маточина има успокояващо действие. 2 ч. л. листа от маточина се запарват с 1 ч. ч. гореща вода, престоява 10 мин. и се прецежда. Всеки ден се изпива по 1 чаша неподсладен чай.
 • Семки от кратуна се обелват, изпичат и смилат на прах. Яде се 3 пъти на ден преди хранене.
 • При кървяща язва – в 1 л кипяща вода се поставя 1 с. л. жълт кантарион, 1 ч. л. лайка и 1 връзка магданоз да ври 4 мин. и да кисне 1 час. Прецежда се и се пие по 100 мл 20 мин. преди ядене.
 • 4-5 стръка полски хвощ врат в 500 мл вода 10 мин. Прецежда се и се пие 3 пъти по 200 мл 1 час преди храна 10-15 дни.
 • 100 г прополис, 20 г ленено семе, 50 г овесени зърна, 1 лист зелен лапад нарязан на ситно. Към 500 мл вода се сипва 500 мл ракия, на вода баня се добавят и билките. Престоява на хладно и тъмно 3 денонощия. Прецежда се и се пие 3 пъти по 1 с. л. 30 мин. преди хранене.
 • По 50 г жълт кантарион и бял равнец се смилат на прах. Добавя се равно количество мед и 3 с. л. безсолна свинска мас. Ври на тих огън докато се разтвори маста. Престоява в буркан 48 часа и се взема 2 пъти по 1 с. л. 30 мин. преди храна.
 • 4-5 стръка пелин врат в 500 мл вода 10-15 мин. Прецедено се пие 3 пъти по 200 мл 1 час преди храна 10-15 дни.

ЯЗВА НА ДВАНАДЕСЕТОПРЪСТНИКА

 • По 50 г сладък корен, невен, мента, маточина, жълт кантарион и черен оман и 200 г лайка се смесват. От сместа 2 с. л. билки се варят в 600 мл вода 5 минути. Пие се 3 пъти дневно по 100 мл.
 • Чист мед 500 г., 2 с. л. смлян на прах жълт кантарион и 1 к. ч. зехтин се разбъркват. Взема се по 1 с. л. 3 пъти дневно 30 минути преди хранене.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...