При лош дъх в устата

Лошият дъх е състояние, което може да доведе до редица неприятни последствия. За съжаление много хора страдат и не знаят какво да направят, за да се преборят с него.

За вътрешна употреба

1. Залива се 1 супена лъжица чубрица с 400 г вряща вода. Вари се 10 минути на тих огън.

След изстиване отварата се прецежда. Пие се 3 пъти дневно по 70 г преди хранене.


2.1 супена лъжица цвят от бяла акация се запарва с 500 г вряща вода. След 40 минути запарката се прецежда.

Пие се 4 пъти дневно по 75 г, 20 минути преди хранене.


3. Дъвчете “гвоздейчета” карамфил.


4.Дъвчането на магданоз и пиенето на чай от мента освежава дъха.

За външна употреба (жабурене)

1. По 2 чаени лъжички сухи листа от малини и къпини се запарват с 400 г вряща вода. След 1 час се прецеждат. Със запарката се прави гаргара и се изплаква няколко пъти на ден устната кухина.


2. Смесете кори от дюля, дрян, бял дъб и корени от къпина. Варете ги 30 минути на тих огън в 1 л винен оцет. След изстиване ги прецедете и добавете щипка стипца. Всяка сутрин правете гаргара със сместа. Тази отвара е особено ефикасна при проблеми с венците.


3. Залиейте 1 супена лъжица цвят от бяла акация с 500 г гореща вода. Оставете билката да кисне 40 минути и прецедете извлека. Пийте 4 пъти дневно, по 1 винена чаша /75 г/ преди ядене.

4. 23 пъти на ден се пие отвара от пелин при лош дъх. Взема се стрък пелин и се залива с вряла вода. Оставя се да престои в продължение на около 15 минути, след това пелинът се изважда и отварата е готова. Може да се приготви и с чубрица, като се вари.

ИЗБЯГВАЙТЕ кафето, цигарите, алкохола, които също имат отношение към лошия дъх.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...