Как да се отървем от миризливите крака (бромодоза)?

Какво е бромодоза?

Бромодозата или миризливите крака е много често срещано заболяване. Това се дължи на натрупване на пот, което води до развитие на бактерии по кожата. Тези бактерии причиняват лоши миризми. Гъбични инфекции като микоза също могат да доведат до бромодоза.

Добрата новина е, че бромодозата е лесна, бърза и евтина за лечение.

Домашно лечение за миризливи крака

Тези съвети могат да ви помогнат да премахнете миризмата на краката си. Ключът е да се уверите, че ги следвате редовно и внимателно.

Използвайте мек сапун и четка за почистване, за да миете краката си поне веднъж на ден. Най-доброто време да направите това е по време на сутрешния или вечерния душ. Важно е да изсушите напълно краката си след измиване. Обърнете специално внимание между пръстите на краката си, където всяка влага може лесно да причини растеж на бактерии.

Режете ноктите на краката си често, за да са къси, и не забравяйте да ги почиствате редовно.

Отстранете твърдата, мъртва кожа от краката си с пила за крака. Твърдата кожа става влажна и мека, когато е мокра, създавайки място, където бактериите обичат да живеят.

Сменяйте чорапите си поне веднъж на ден. Ако сте в гореща среда, тренирате или в друга ситуация, при която краката ви могат да се изпотят, трябва да сменяте чорапите си по-често.

Имайте два чифта обувки, които редувате да носите през ден. Това позволява на всеки чифта да изсъхне напълно от пот или влага за цял ден, преди да бъде носен отново. Можете да премахнете стелките на обувките си, за да им помогнете да изсъхнат отново. Мокрите обувки позволяват на бактериите да растат по-бързо върху краката ви.

Изберете чорапи, които абсорбират влагата, вместо да я държат на краката ви. Те включват дебели, меки чорапи, изработени от естествени влакна или спортни чорапи.

Носете сандали с отворени пръсти при топло време и ходете боси на закрито, когато е подходящо, за да позволите на краката ви да останат сухи.

Избягвайте обувки, които са тесни или задържат влага.

Използвайте памучен тампон, за да нанесете малко количество алкохол върху краката си всяка вечер. Това ще ви помогне да изсушите краката си. Избягвайте да го прилагате върху пукнатини по кожата си.

Нанасяйте противогъбичен спрей за крака или лечебен прах за крака върху краката си веднъж дневно.

Поставете медицински стелки в обувките си.

Ако трябва бързо да намалите миризмата на краката си, безопасно е да нанесете спрей против изпотяване или дезодорант върху краката си.

Опитайте различни видове противогъбични и антибактериални сапуни, докато намерите този, който работи най-добре при вас.

Направете накисване на крака с листерин или оцет .

Накиснете краката си в смес от оцет и вода .

Поръсете малко количество царевично нишесте в обувките си, за да поддържате краката си сухи.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...