Бързо облекчаване на главоболие или мигрена

За много хора в днешния натоварен свят главоболието става все по-често срещано явление. То може да варира от лек дискомфорт до непоносима болка, но определено може да повлияе на ежедневието.

Всеки, който е изпитвал разцепващата болка от силно главоболие или мигренозен пристъп, знае колко трудно може да бъде да работиш, да шофираш или дори да водиш разговор, докато главата те боли.

Съществуват ефективни лечения за главоболие и начини за бързо облекчение.

  1. Топли или студени компреси

При главоболие при мускулно напрежение, топлите или студените компреси могат да предложат облекчение. За студени компреси поставете лед в найлонов плик, покрит с тънка кърпа, за да не нараните кожата си. Поставете пакета с лед върху челото или тила си, където и да е най-големият източник на болка.

Просто не забравяйте да ограничите прилагането на студените компреси за не повече от 10 минути.

За горещите компреси можете да закупите топлинен пакет в повечето аптеки или да го направите сами, като използвате неварен ориз. Вземете малка калъфка за възглавница или парче плат и я напълнете около две трети с неварен ориз. Зашийте или завържете отворения край заедно.

Когато е необходимо, затоплете ориза в микровълнова фурна за една минута. Нанесете върху задната част на шията или челото за облекчаване на болката.

  1. Вземете малко кофеин

Пийте кафе или нещо с малко кофеин. Ако го вземете достатъчно рано след началото на болката, това може да облекчи болката ви.

Бъдете внимателни обаче. Консумирането на твърде много кофеин твърде често може да доведе до главоболие при абстиненция по-късно. А приемането на кофеин твърде късно през деня може да попречи на съня ви, което също може да повлияе на болката.

  1. Вземете малко джинджифил

Скорошно проучване установи, че приемането на джинджифил, облекчава болката . Джинджифилът действа почти толкова добре, колкото лекарствата за мигрена с рецепта. Можете да си приготвите чай от джинджифил или просто да да си хапнете малко от него.

  1. Масажна терапия

Понякога главоболието е резултат от напрежение в горната част на тялото поради мускулно напрежение от лоша стойка или строга рутинна тренировка.

Масажната терапия може да бъде в състояние да намали хроничната болка, както и да облекчи напрежението в мускулите, което причинява главоболие.

Можете да го направите сами. Няколко минути масаж на челото, шията и слепоочията могат да помогнат за облекчаване на главоболие от напрежение, което може да е резултат от стрес. Или приложете лек, въртящ натиск върху болезнената област.

  1. Ароматерапия

Ароматерапията е изследване на това как определени миризми могат да предизвикат положителни и дори лечебни реакции в мозъка.

Някои миризми успокояват и намаляват честотата на главоболие. Те включват екстракт от мента, евкалипт и масло от лавандула. Те са лесно достъпни в много местни магазини за здравословни храни или онлайн.

  1. Магнезий

Дефицитът на магнезий , който е основен минерал, може да предизвика мигренозна аура или менструално-мигренозно главоболие.

Мигренозна аура е зрително нарушение, което се появява в началото на мигрена. Не всеки, който получава мигрена, ще изпита мигренозна аура.

Изследванията установиха, че добавянето на магнезий може да бъде полезно за намаляване на честотата на мигрена при някои хора.

  1. Дихателни упражнения

Да, дишане. Може да звучи глупаво, но главоболието, свързано с напрежението, понякога може да бъде облекчено с редовни дихателни упражнения, които помагат да фокусирате ума си и да облекчите мускулите ви.

Започнете, като намерите тихо място с удобен стол във вашия дом, офис или друго място, където няма да се разсейвате. След това поемете бавни, ритмични вдишвания, вдишвайте за пет секунди и след това издишайте за пет секунди. Докато се отпускате, стягането на мускулите ви намалява.

Можете също да опитате прогресивна техника за релаксация, като се фокусирате върху всяка основна мускулна група в тялото си. Започнете от пръстите на краката си и вървете нагоре.

Здравословният начин на живот може да насърчи доброто цялостно здраве и да помогне за предотвратяване на главоболие от тип напрежение.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...